AFRIKA
Cilji:
Dijaki/dijakinje:
- razlikujejo poglavitne reliefne enote Afrike,
- naštejejo poglavitne dejavnike, ki vplivajo na podnebje in razložijo njihov vpliv nanj,
- pojasnijo povezavo med podnebnimi in rastlinskimi pasovi,
- spoznajo kulturno in jezikovno pestrost,
- zavedajo se, da je obstajala dolga in bogata zgodovina tudi pred prihodom Evropejcev na afriški kontinent,
- vrednotijo pomen afriških vodotokov za življenje afriškega prebivalstva,
- vrednotijo vzroke in posledice sodobnih demografskih gibanj,
- naštejejo tipične bolezni v Afriki in jih povežejo z geografskimi značilnostmi,
- poznajo in pojasnijo poglavitne socialnoekonomske in politične probleme Afrike,
- poznajo pretekle in sodobne posledice (neo)kolonializma v Afriki in vpliv velikih sil na nekatere konflikte,
- razložijo odvisnost afriških držav od izvoza rud in energijskih virov ter posledice te odvisnosti,
- pojav lakote in revščine v posameznih predelih Afrike razumejo ne le kot posledico naravnih katastrof in razvojne nemoči temveč tudi kot posledico nepravične svetovne kmetijske politike do pridelkov afriškega trga,
- ugotavljajo razvojne možnosti celine in pozitivne primere gospodarske rasti,
- razlikujejo med značilnostmi tržnih in samooskrbnih oblik kmetijstva.
Naloga:
Dijak/dijakinja prebere ustrezna poglavja v učbeniku, pregleda gradivo in:
- odgovori na vprašanja ter reši naloge na delovnem listu;
- izpolnjen delovni list v različici *.doc, *.pdf, ali *.jpg odloži v spletno učilnico, e-listovnik ali ga po e-pošti pošlje učitelju. Opravljeno nalogo lahko predstavi prek videokonference;
- glede na merila lahko samovrednoti izdelek in ugotovi, katere druge vire bi še uporabil in kako bi se morebiti drugače učil, da bi bolje ali hitreje dosegel/dosegla cilje.
Tematski sklop | Delovni listi | Viri in strategije | Pričakovani dosežki/rezultati in merila |
Lega, obseg in podnebje | Delovni list | Viri | Dosežki |
Površje in vodne značilnosti | Delovni list | Viri | Dosežki |
Družbenogeografske značilnosti | Delovni list | Viri | Dosežki |